• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/Dzień Pizzy w Laboratorium Przyszłości

Dzień Pizzy w Laboratorium Przyszłości

14 02 2024 #Aktualności

Dzień Pizzy w Laboratorium Przyszłości

 

9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. W tym dniu wielbiciele włoskiego przysmaku zajadają się pizzą z ulubionej pizzerii lub też domową, własnoręcznie wykonaną.

Z tej okazji 12 lutego uczniowie klasy 3b podczas zajęć z edukacji technicznej, w naszej szkolnej pracowni kulinarnej podjęli się wykonania pizzy domowym sposobem. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się między innymi gdzie powstał pierwszy placek zwany pizzą, który kraj zjada najwięcej pizzy jak również, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest Margherita.

Swoją nazwę zawdzięcza ona królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel), bazylia (zieleń). Składniki te reprezentowały barwy narodowe Włoch. Jednak najwięcej uśmiechu wywołały na twarzach uczniów już same przygotowania: krojenie dodatków, wyrabianie ciasta, smarowanie sosem oraz nakładanie ulubionych składników.

Gdy wszystko było już gotowe, małe pizze powędrowały do piekarników. Zapach unosił się po całej szkole. Później z wielkim apetytem uczniowie mogli zjeść własnoręcznie przygotowane dania.

Było bardzo miło, wesoło i smacznie. 

 

Aleksandra Bogocz

Dnia Pizzy w klasie 3b

Dnia Pizzy w klasie 3b

Podobne wiadomości:

Jesień w pracowni kulinarnej
30 11 2023

Jesień w pracowni kulinarnej

do góry