• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/La Chandeleur en France et a SP5

La Chandeleur en France et a SP5

4 02 2023 #Aktualności

 

2 lutego, w dzień Matki Boskiej Gromnicznej, we Francji obchodzone jest Święto Naleśnika. Francuzi chętnie korzystają z okazji by swoje święta celebrować kulinarnie - tego dnia tradycyjnie smażą i/lub jedzą naleśniki.

W naszej szkole 8b równie chętnie uczestniczyła w kulinarnej lekcji języka francuskiego.

  • zapoznaliśmy się z tradycją francuskiego Chandeleur
  • wykonaliśmy ćwiczenia leksykalne dotyczące przepisu na naleśniki
  • rozwiązaliśmy multimedialny quiz angielsko-francuski!
  • smażyliśmy i degustowaliśmy des crepes

 

La Chandeleur, obchodzone w 40 dni po Bożym Narodzeniu, we Francji kojarzy się wszystkim z jednym słowem - crepes- naleśniki! Podobno to papież Gelazjusz I zapoczątkował tradycję rozdawania pielgrzymom cienkich podpłomyków.

Tak trafiły one do Francji, gdzie z masywnych placków, stały się zgrabnymi naleśnikami, smażonymi w każdym niemal domu. Wnet stały się jednym ze specjałów kuchni regionalnej. Okrągły kształt i złocisty kolor placuszków ma symbolizować słońce, wydłużające się dni i rychły powrót wiosny -  mniam!

 D. Morciniec-Otremba

Pomoce dydaktyczne wykorzystane na zajęciach Pomoce dydaktyczne wykorzystane na zajęciach Uczniowie podczas zajęć
Składniki niezbędne do przygotowania naleśników Składniki niezbędne do przygotowania naleśników Uczniowie podczas zajęć
Uczniowie biorący udział w zajęciach Uczniowie podczas zajęć Uczniowie podczas zajęć

 

 

do góry