La Chandeleur en France et a SP5
2 lutego, w dzień Matki Boskiej Gromnicznej, we Francji obchodzone jest Święto Naleśnika. Francuzi chętnie korzystają z okazji by swoje święta celebrować kulinarnie - tego dnia tradycyjnie smażą i/lub jedzą naleśniki.
W naszej szkole 8b równie chętnie uczestniczyła w kulinarnej lekcji języka francuskiego.
- zapoznaliśmy się z tradycją francuskiego Chandeleur
- wykonaliśmy ćwiczenia leksykalne dotyczące przepisu na naleśniki
- rozwiązaliśmy multimedialny quiz angielsko-francuski!
- smażyliśmy i degustowaliśmy des crepes
La Chandeleur, obchodzone w 40 dni po Bożym Narodzeniu, we Francji kojarzy się wszystkim z jednym słowem - crepes- naleśniki! Podobno to papież Gelazjusz I zapoczątkował tradycję rozdawania pielgrzymom cienkich podpłomyków.
Tak trafiły one do Francji, gdzie z masywnych placków, stały się zgrabnymi naleśnikami, smażonymi w każdym niemal domu. Wnet stały się jednym ze specjałów kuchni regionalnej. Okrągły kształt i złocisty kolor placuszków ma symbolizować słońce, wydłużające się dni i rychły powrót wiosny - mniam!
D. Morciniec-Otremba
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |