Obchody Międzynarodowego Dnia Pizzy
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji uczniowie klasy 2b i 3b wcielili się we włoskich kucharzy i przygotowywali swoje pizze. Natomiast sala nr 26 zamieniła się w pizzerię. Zadanie to odbyło się w ramach realizacji programu „Laboratorium Przyszłości”.
Uczniowie poprzez zabawę rozwijali umiejętność współdziałania w zespole, ćwiczyli swoją spostrzegawczość oraz kreatywność. Wielką frajdę dzieciom sprawiły już same przygotowania: formowanie kulek drożdżowych, rozwałkowywanie ciasta, smarowanie sosem pomidorowym, posypywanie serem oraz nakładanie ulubionych składników. Gdy wszystko było już gotowe, pizze powędrowały do piekarnika, aby je upiec. Następnie uczniowie z wielkim apetytem degustowali własnoręcznie przygotowaną pizzę. Dzieci poznały również historię pizzy, dowiedziały się z którego kraju pochodzi.
Cały dzień upłynął nam w miłej i radosnej atmosferze. Wspólnie stwierdziliśmy, że własnoręcznie zrobiona pizza jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Zaś zapach pizzy unosił się po całej szkole i nie sposób było jej się oprzeć.
A. Ogierman, A. Bogocz