Pieczenie pierniczków w klasach młodszych
Pieczenie pierniczków w klasach młodszych
Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z tradycją pieczenia pierniczków i ich zapachem. W naszej szkolnej pracowni kulinarnej (Laboratorium Przyszłości) odbyło się świąteczne pieczenie pierników przez uczniów klas 2a, 2b oraz 3b.
Najpierw dzieci odpowiednio się przygotowały dbając o czyste ręce oraz zakładając fartuszki. Poznały też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne, a także zasady bezpieczeństwa. Gdy wszystko było gotowe uczniowie z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka. Wszystkim podobało się wykrawanie świątecznych kształtów – choinek, gwiazdek, bałwanków, dzwoneczków, przy pomocy foremek.
Największą frajdą dla dzieci było jednak ozdabianie pieników za pomocą lukrowych pisaków, cukiereczków i barwnych posypek. Kreatywność bowiem była przeogromna, a czas spędzony razem na długo pozostanie w pamięci.
W całej szkole unosił się wspaniały zapach, który wprawił wszystkich w świąteczny nastrój. Zabawa była doskonała, a pierniczki wyszły przepiękne- zobaczcie sami!
Mamy nadzieję, że pieczenie świątecznych pierniczków w naszej szkole, stanie się coroczną tradycją.
Aleksandra Bogocz