"Śniadanie Mistrzów"
11
01
2025
#Aktualności
"Śniadanie Mistrzów"
Czas karnawału, to czas spotkań towarzyskich. Klasa 6A proponuje pasty do kanapek lub na krakersy. Propozycje to: pasta jajeczna z twarogiem i szczypiorkiem, pasta z makrelą w oleju i serem feta, pasta z serem żółtym i twarogiem, pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wszystkie pasty stanowią idealny poczęstunek na spotkania z koleżankami i kolegami. Smacznego!
- Pasta Jajeczna: 4 jajka, 50 g twarogu, szczypiorek, majonez, odrobina musztardy (dla podkręcenia smaku), sól, pieprz. Jajka i twaróg rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno pokroić.
- Pasta z żółtego sera i twarogu: 200g sera, 70 g twarogu, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce, twaróg rozdrobnić widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę. Można opcjonalnie dodać: suszone pomidory lub kiszony ogórek lub orzechy.
- Pasta twarogowa: kostka twarogu rozdrobnić widelcem, rzodkiewka i szczypiorek drobno pokroić, jogurt, majonez, sól, pieprz.
- Pasta z makreli: puszka makreli w oleju (odsączony i rozdrobniony), cebula- drobno pokroić, ser feta (pół opakowania)- rozdrobnić z filetem widelcem, pieprz do smaku, majonez.
Barbara Połomska
Podobne wiadomości:
Świąteczne pierniczki w klasie 1a
18
12
2024