• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/"Śniadanie Mistrzów"

"Śniadanie Mistrzów"

11 01 2025 #Aktualności

"Śniadanie Mistrzów"

Uczniowie klasy 6a na kółku kulinarnej

Czas karnawału, to czas spotkań towarzyskich. Klasa 6A proponuje pasty do kanapek lub na krakersy. Propozycje to: pasta jajeczna z twarogiem i szczypiorkiem, pasta z makrelą w oleju i serem feta, pasta z serem żółtym i twarogiem,  pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wszystkie pasty stanowią idealny poczęstunek na spotkania z koleżankami i kolegami. Smacznego!

  • Pasta Jajeczna: 4 jajka, 50 g twarogu, szczypiorek, majonez, odrobina musztardy (dla podkręcenia smaku), sól, pieprz. Jajka i twaróg rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno pokroić.
  • Pasta z żółtego sera i twarogu: 200g sera, 70 g twarogu, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce, twaróg rozdrobnić widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę. Można opcjonalnie dodać: suszone pomidory lub kiszony ogórek lub orzechy.
  • Pasta twarogowa: kostka twarogu rozdrobnić widelcem, rzodkiewka i szczypiorek drobno pokroić, jogurt, majonez, sól, pieprz.
  • Pasta z makreli: puszka makreli w oleju (odsączony i rozdrobniony), cebula- drobno pokroić, ser feta (pół opakowania)- rozdrobnić z filetem widelcem, pieprz do smaku, majonez.

 

Barbara Połomska

 

"Śniadanie Mistrzów"

"Śniadanie Mistrzów"

Podobne wiadomości:

Świąteczne pierniczki w klasie 1a
18 12 2024

Świąteczne pierniczki w klasie 1a

do góry