Światowy Dzień Wzroku w klasach od 1 do 3
Światowy Dzień Wzroku w klasach 1-3
W drugi czwartek października obchodzony jest Światowy Dzień Wzroku, w tym roku przypadł 12 października. W ten sposób promowana jest wiedza na temat wad wzroku i znaczenia profilaktyki tych schorzeń. W ramach obchodów podejmowane są działania mające na celu podniesienie świadomości społecznej na temat zaburzeń widzenia, które stanowią poważny problem zdrowia publicznego.
Klasy od 1 do 3 również włączyły się w obchody Światowego Dnia Wzroku poprzez różne działania edukacyjne i promowanie profilaktyki.
Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób mogą wpłynąć na poprawę widzenia. W szczególności w prosty i dostępny sposób wspomóc można wzrok, także za pomocą odpowiedniej diety. I tu uczniowie wykorzystali szeroki wachlarz możliwości:
- Wykonano owocowe szaszłyki, surówki z marchwi i jabłka z dodatkiem cytryny.
- Wykorzystano wyciskarkę wolnoobrotową, dzięki której powstał również naturalny pyszny sok.
- Wykorzystano zabawy sensoryczne w rozpoznawaniu warzyw, powstały marchewkowo-warzywne stworki i marchewkowy toast.
- Pojawiły się zadania typu „wytęż oczko” oraz zadania na spostrzegawczość i filmik z iluzjami czy złudzeniami optycznymi.
W tym dniu głównym składnikiem była marchewka, ponieważ dzięki zawartości witaminy A i beta-karotenu, pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Związki te wzmacniają również układ odpornościowy, ponieważ wspierają wytwarzanie białych krwinek. Witamina A razem z beta-karotenem wpływają na funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, gdzie współuczestniczą w syntezie śluzu, który osłania tkankę nabłonkową chroniącą przed zakażeniami. Marchew wpływa korzystnie na skórę - poprawia jej koloryt i opóźnia procesy starzenia. Beta-karoten odgrywa również istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, wpływając na normalizację poziomu cholesterolu we krwi.
Ten dzień w naszej szkole był bardzo wyjątkowy, zdrowy, witaminowy, pomarańczowy, marchewkowy.
Anna Ogierman, Aleksandra Bogocz