Dzień Placka!
13 listopada obchodziliśmy Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji Samorząd Uczniowski ogłosił konkurs na przepis wykonania tej tak bardzo popularnej potrawy. Bezkonkurencyjne okazały się placki ziemniaczano-dyniowe Oli Goleń z klasy IIIa. Gratulujemy i zachęcamy do spróbowania jej przepisu.
Placki ziemniaczane Oli
Składniki:
450 g ziemniaków (my mieszamy ziemniaki z cukinią lub dynią)
1 szkl. kukurydzy
2 cebule dymki
3 jajka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka siekanej pietruszki
1/2 startego parmezanu lub innego sera
3/4 szkl. mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki, cukinie lub dynię ścieramy na tarce do jarzyn. Dodajemy posiekany czosnek, dymkę, kukurydzę bez wody, jajka, mąkę i ser. Następnie sól, pieprz, pietruszkę i majeranek. Wszystko razem mieszamy i smazymy na patelni na złoty kolor.
Smacznego!
Anna Gudzik