Francuska degustacja
Uczniowie klas siódmych zaczęli naukę języka francuskiego już od pierwszych dni września, ale nie samym wkuwaniem słówek uczeń żyje.
Pani Dominika Morciniec-Otremba, zorganizowała warsztaty kulinarne, wprowadzające nas w tajniki kuchni francuskiej.
Na sam początek poznaliśmy rodzaje serów, mnogość gatunków, sposoby podawania, krojenia…teoria, teorią, ale najważniejsza była degustacja. Poznaliśmy aromat, smak:
- miękkiego, dojrzewającego Carre de l’Est
- aromatycznego Limburgera
- pleśniowego Fourme d’Ambert
- koziego Chevre
- wyrazistego Gruyere
Kolejnym etapem była degustacja ślimaków!!!!!!!!!!!!!!
Tak, mieliśmy niepowtarzalną okazję poznać smak ślimaczków, skąpanych w masełku pietruszkowo-czosnkowym. Co ciekawego? Każdy prosił o dokładkę!
Następnie nadszedł czas na deser. Makaroniki i tarteletki z musem karmelowym….tu nikt nie miał wątpliwości, czy będzie pysznie, było baaaaaaaaaaaaaardzo pysznie!
D. Morciniec