• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP

Francuska degustacja

1 10 2023 #Aktualności #Samorząd Uczniowski

Francuskie frykasy

Uczniowie klas siódmych zaczęli naukę języka francuskiego już od pierwszych dni września, ale nie samym wkuwaniem słówek uczeń żyje.

Pani Dominika Morciniec-Otremba, zorganizowała warsztaty kulinarne, wprowadzające nas w tajniki kuchni francuskiej.

Na sam początek poznaliśmy rodzaje serów, mnogość gatunków, sposoby podawania, krojenia…teoria, teorią, ale najważniejsza była degustacja. Poznaliśmy aromat, smak:

  • miękkiego, dojrzewającego Carre de l’Est
  • aromatycznego Limburgera
  • pleśniowego Fourme d’Ambert
  • koziego Chevre
  • wyrazistego Gruyere

Kolejnym etapem była degustacja ślimaków!!!!!!!!!!!!!!

Tak, mieliśmy niepowtarzalną okazję poznać smak ślimaczków, skąpanych w masełku pietruszkowo-czosnkowym. Co ciekawego? Każdy prosił o dokładkę!

Następnie nadszedł czas na deser. Makaroniki i tarteletki z musem karmelowym….tu nikt nie miał wątpliwości, czy będzie pysznie, było baaaaaaaaaaaaaardzo pysznie!

D. Morciniec

Francuska degustacja

 

 

 

do góry