Szanujemy tradycję!
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem; rozpoczynający także ostatni tydzień karnawału. W Polsce przyjęło się świętowanie tego dnia pączkami lub faworkami. Zwyczaj ten dotarł do nas w XVI wieku.
Początkowo pączki wypiekano ze zbitego ciasta, bez drożdży. Dlatego były dużo twardsze niż obecnie. Nie zawsze też nadziewano je owocowym dżemem, a na przykład boczkiem. Jedną z tradycji tłustego czwartku było wkładanie do niektórych pączków orzeszka lub migdała. Dla osoby, która na niego trafiła była to wróżba szczęścia na cały rok. Do XIX wieku pączki zarezerwowane były tylko dla ludzi zamożnych. Ich smażenie bowiem wymagało dużej ilości tłuszczu, na co mogły sobie pozwolić tylko kuchnie w najbardziej zamożnych domach.
Kultywując tradycję 16 lutego br. także Samorząd Uczniowski naszej szkoły zorganizował sprzedaż pączków. Cieszyły się one ogromną popularnością wśród uczniów.
Opiekunowie SU