Degustacja francuskich przysmaków- sery, ślimaki, makaroniki.
Degustacja serów to wyborna podróż po najlepszych i najbardziej oryginalnych serach francuskich, podczas której pokazane zostały produkty, które na zawsze odmieniły oblicze kuchni.
Od niepamiętnych czasów ser jest podstawowym składnikiem pożywienia człowieka, stanowi jeden z najlepszych przysmaków jakie kiedykolwiek zostały wymyślone.
Degustacja umożliwiła uczestnikom zapoznanie się z niesamowitą historią sera oraz nauką krojenia tych pyszności.
Uczniowie mieli okazję poznać niezwykle subtelnych różnic zarówno w smaku jak i aromacie degustowanych fromages. Na zajęciach delektowano się smakiem:
camemberta
- sera koziego
- comté
- roquforta
Wisienką na torcie były escargots -ślimaki na przepysznej grzaneczce:) pod hasłem „To nie jest kwestia tego, czy je polubisz, czy nie. Ale na pewno chcesz raz w życiu spróbować" Wszyscy uczestnicy posmakowali pełnego tajemnicy smaku!!!!
Nasze francuskie spotkanie zakończyliśmy deserem, delektowaliśmy się macarons. Słodkimi wypieki na bazie bezy wykonane z białka jajka, cukru pudru, cukru pudru, mączki migdałowej i barwnika spożywczego. Tradycyjnie uważa się, że makaronik został wprowadzony we Francji przez włoskiego szefa kuchni królowej Katarzyny Medycejskiej w okresie renesansu.
Francuskie rarytasy pozwoliły uczniom naszej szkoły udać się w niezapomnianą podróż kulinarną, która zachęciła ich do poznawania świata smaków.
Dominika Morciniec - Otremba