• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/Degustacja francuskich przysmaków- sery, ślimaki, (..)

Degustacja francuskich przysmaków- sery, ślimaki, makaroniki.

26 10 2022 #Aktualności


Degustacja serów to wyborna podróż po najlepszych i najbardziej
oryginalnych serach francuskich,  podczas której pokazane zostały produkty, które na zawsze odmieniły oblicze kuchni.

Od niepamiętnych czasów ser jest podstawowym składnikiem pożywienia człowieka, stanowi jeden z najlepszych przysmaków jakie kiedykolwiek zostały wymyślone.

Degustacja umożliwiła uczestnikom zapoznanie  się z niesamowitą historią sera oraz nauką krojenia tych pyszności.

Uczniowie mieli okazję poznać niezwykle subtelnych różnic zarówno w smaku jak i aromacie degustowanych fromages. Na zajęciach delektowano się smakiem:

camemberta
- sera koziego
- comté
- roquforta

Wisienką na torcie były escargots -ślimaki na przepysznej grzaneczce:) pod hasłem „To nie jest kwestia tego, czy je polubisz, czy nie. Ale na pewno chcesz raz w życiu spróbować" Wszyscy uczestnicy posmakowali pełnego tajemnicy smaku!!!!

Nasze francuskie spotkanie zakończyliśmy deserem, delektowaliśmy się macarons. Słodkimi wypieki na bazie bezy wykonane z białka jajka, cukru pudru, cukru pudru, mączki migdałowej i barwnika spożywczego. Tradycyjnie uważa się, że makaronik został wprowadzony we Francji przez włoskiego szefa kuchni królowej Katarzyny Medycejskiej w okresie renesansu. 

Francuskie rarytasy pozwoliły  uczniom naszej szkoły udać się w niezapomnianą podróż kulinarną, która zachęciła ich do poznawania świata smaków.

Dominika Morciniec - Otremba

DEGUSTACJA FRANCUSKICH PRZYSMAKÓW

 

do góry