• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/Mobilne warsztaty kulinarne

Mobilne warsztaty kulinarne

26 10 2022 #Aktualności


obrazek dynia
logo mobilnych warsztatów

Dynia kojarzy nam się głównie z lampionami spotykanymi w Halloween? Czas zmienić swoje podejście do tego warzywa - skrywa się w nim ogromny potencjał. Dynia jest warzywem, na które sezon przychodzi jesienią. Powinno królować na polskich stołach w tym okresie, ponieważ stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki. Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie - szczególnie w kulinariach. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, ciasto, ciasteczka, babeczki, przetwory.

19 października w ramach realizacji projektu MEiN pod nazwą „Laboratorium przyszłości”, p. A. Ogierman zorganizowała dla uczniów klas trzecich  mobilne warsztaty kulinarne z firmy LITTLE COOK. Zadaniem dzieci było upieczenie muffinek dyniowych. Pani Natalia wszystkim uczestnikom warsztatów przedstawiła właściwości prozdrowotne dyni, zapewniła odzież ochronną, przybory, składniki, dobrą zabawę i na koniec wręczyła pamiątkowy dyplom, naklejki, kolorowanki związane z dynią oraz przepis na mufiinki dyniowe, które dzieci miały okazję upiec. Dzieci z wielkim zaangażowaniem podjęły się tego zadania. Na końcu była degustacja swoich pysznych wypieków oraz każdy mógł dodatkowo zabrać do domu kilka muffinek by poczęstować nimi rodzinę

Cele warsztatów kulinarnych dla dzieci:

  • Warsztaty kulinarne dla dzieci to nie tylko dobra zabawa. To alternatywny sposób nauki dostosowany do naturalnych predyspozycji dzieci oraz wspomaganie ich naturalnych umiejętności, ważnych w prawidłowym rozwoju.
  • Warsztaty kulinarne pobudzają wszystkie zmysły - jak wiadomo dzieci zaczynają poznawać świat poprzez zmysły; podczas warsztatów dzieci naturalnie wykorzystują ten sposób nauki, rozwijając nie tylko umiejętności praktyczne, ale również sensoryczne
  • Ćwiczą podstawowe umiejętności motoryczne w kuchni, czyli mieszanie, ugniatanie, dodawanie składników w odpowiedniej ilości, dekorowanie, itd.
  • Pomagają w rozwoju koncentracji, wykorzystując umiejętność słuchania i wykonywania czynności zgodnie z instrukcjami.
  • Wspierają umiejętności społeczne - warsztaty kulinarne to również integracja poprzez interakcje z pozostałymi uczestnikami w kreatywnej formie, czyli … zabawa.
  • Rozbudzają ciekawość i otwierają na nowe smaki . Warsztaty kuchenne, poprzez oswojenie się z różnorodnymi produktami, zachęcają do otwierania się na nowe doświadczenia kulinarne.
  • Pobudzają kreatywne myślenie - dają możliwość bezpiecznego eksperymentowania z produktami, dając upust wyobraźni, której dzieciakom z pewnością nie brakuje
  • Wspomagają wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych - warsztaty kuchenne dostarczają podstawową wiedzę na temat prezentowanych produktów, ich właściwości i wpływ na zdrowie, uatrakcyjniając zdrową, naturalną żywność.

Anna Ogierman

do góry