Mobilne warsztaty kulinarne
Dynia kojarzy nam się głównie z lampionami spotykanymi w Halloween? Czas zmienić swoje podejście do tego warzywa - skrywa się w nim ogromny potencjał. Dynia jest warzywem, na które sezon przychodzi jesienią. Powinno królować na polskich stołach w tym okresie, ponieważ stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki. Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie - szczególnie w kulinariach. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, ciasto, ciasteczka, babeczki, przetwory.
19 października w ramach realizacji projektu MEiN pod nazwą „Laboratorium przyszłości”, p. A. Ogierman zorganizowała dla uczniów klas trzecich mobilne warsztaty kulinarne z firmy LITTLE COOK. Zadaniem dzieci było upieczenie muffinek dyniowych. Pani Natalia wszystkim uczestnikom warsztatów przedstawiła właściwości prozdrowotne dyni, zapewniła odzież ochronną, przybory, składniki, dobrą zabawę i na koniec wręczyła pamiątkowy dyplom, naklejki, kolorowanki związane z dynią oraz przepis na mufiinki dyniowe, które dzieci miały okazję upiec. Dzieci z wielkim zaangażowaniem podjęły się tego zadania. Na końcu była degustacja swoich pysznych wypieków oraz każdy mógł dodatkowo zabrać do domu kilka muffinek by poczęstować nimi rodzinę☺
Cele warsztatów kulinarnych dla dzieci:
- Warsztaty kulinarne dla dzieci to nie tylko dobra zabawa. To alternatywny sposób nauki dostosowany do naturalnych predyspozycji dzieci oraz wspomaganie ich naturalnych umiejętności, ważnych w prawidłowym rozwoju.
- Warsztaty kulinarne pobudzają wszystkie zmysły - jak wiadomo dzieci zaczynają poznawać świat poprzez zmysły; podczas warsztatów dzieci naturalnie wykorzystują ten sposób nauki, rozwijając nie tylko umiejętności praktyczne, ale również sensoryczne
- Ćwiczą podstawowe umiejętności motoryczne w kuchni, czyli mieszanie, ugniatanie, dodawanie składników w odpowiedniej ilości, dekorowanie, itd.
- Pomagają w rozwoju koncentracji, wykorzystując umiejętność słuchania i wykonywania czynności zgodnie z instrukcjami.
- Wspierają umiejętności społeczne - warsztaty kulinarne to również integracja poprzez interakcje z pozostałymi uczestnikami w kreatywnej formie, czyli … zabawa.
- Rozbudzają ciekawość i otwierają na nowe smaki . Warsztaty kuchenne, poprzez oswojenie się z różnorodnymi produktami, zachęcają do otwierania się na nowe doświadczenia kulinarne.
- Pobudzają kreatywne myślenie - dają możliwość bezpiecznego eksperymentowania z produktami, dając upust wyobraźni, której dzieciakom z pewnością nie brakuje
- Wspomagają wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych - warsztaty kuchenne dostarczają podstawową wiedzę na temat prezentowanych produktów, ich właściwości i wpływ na zdrowie, uatrakcyjniając zdrową, naturalną żywność.
Anna Ogierman