FRANCUSKI OD KUCHNI
19
09
2024
#Aktualności
Francuski od kuchni 2024
Francja słynie z bogatej kultury, historii i sztuki. Jednym z elementów, który przyczynił się do kształtowania francuskiej kuchni, są ich wyjątkowe sery. Francuskie sery znane są na całym świecie ze swojego unikalnego smaku i aromatu.
Uczniowie klas siódmych poznali:
- twardy ser Cantal, ma on delikatny, orzechowy smak i jest jednym z najstarszych serów francuskich.
- owczy, ser o miękkiej konsystencji ma delikatny smak, który stopniowo nabiera wyrazistości wraz z wiekiem.
- kozi, miękki, puszysty serek twarogowo-podpuszczkowy
- głęboki Munter, to ser z regionu Alzacji, który ma silny, intensywny smak i zapach.
Degustacja połączona była z nauką serwowania tych wyjątkowych produktów. Oczywiście nie zabrakło deseru w postaci musu czekoladowego w towarzystwie karmelowych i truskawkowych tartaletek.
D. Morciniec