• język migowy
  • e-mail
  • telefon: +48 32 43 12 946
  • lokalizacja
  • BiP
Strona główna/Aktualności/FRANCUSKI OD KUCHNI

FRANCUSKI OD KUCHNI

19 09 2024 #Aktualności

Francuski od kuchni 2024

Francuski od kuchni

Francja słynie z bogatej kultury, historii i sztuki. Jednym z elementów, który przyczynił się do kształtowania francuskiej kuchni, są ich wyjątkowe sery. Francuskie sery znane są na całym świecie ze swojego unikalnego smaku i aromatu.

Uczniowie klas siódmych poznali:

  •  twardy ser Cantal, ma on delikatny, orzechowy smak i jest jednym z najstarszych serów francuskich.
  •  owczy,  ser o miękkiej konsystencji ma delikatny smak, który stopniowo nabiera wyrazistości wraz z wiekiem.
  •  kozi, miękki, puszysty serek twarogowo-podpuszczkowy
  • głęboki Munter,  to ser z regionu Alzacji, który ma silny, intensywny smak i zapach. 

Degustacja połączona była z nauką serwowania tych wyjątkowych produktów. Oczywiście nie zabrakło deseru w postaci musu czekoladowego w towarzystwie karmelowych i truskawkowych tartaletek.

D. Morciniec

Francuski od kuchni 2024

Francuski od kuchni 2024

do góry